22 mei 2018

Airbnb in Amsterdam: wat mag en wat mag niet?

De Airbnb regelgeving roept weleens vragen op. Wanneer verhuur je jouw Airbnb legaal en wanneer is dit illegaal? De Gemeente Amsterdam heeft in het kader van vakantieverhuur bepaalde Airbnb verhuur regels opgesteld. In deze Airbnb voorwaarden wordt gesproken van een woning of woonboot.

De voorwaarden zijn de volgende:

Je moet zelf in de woning of woonboot wonen
Vakantieverhuur is alleen mogelijk als jij hoofdbewoner bent en zo staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Een van de grote kritieken op Airbnb in Amsterdam is dat het de woningmarkt verstoort, omdat vastgoedinvesteerders massaal woningen opkopen om ze vervolgens te verhuren aan toeristen. Daarom is deze regel in het leven geroepen. Wanneer de woning die je verhuurt niet jouw hoofdverblijfplaats is, mag je deze niet verhuren.

Je mag de woning of woonboot alleen incidenteel verhuren
Bedrijfsmatig en structureel verhuren is niet toegestaan. Als je jouw woning of woonboot in totaal meer dan 60 overnachtingen per jaar verhuurt, gaat de gemeente onderzoeken of je bedrijfsmatig verhuurt. Als je een gedeelte van jouw woning of woonboot bedrijfsmatig wilt verhuren, dan kunt je na melding bij jouw stadsdeel een Bed and Breakfast (B&B) beginnen. Je moet daarbij wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

Je moet belasting betalen
Over de inkomsten uit vakantieverhuur moet je toeristenbelasting en inkomstenbelasting betalen. Verder moet je de inkomsten van de vakantieverhuur ook opgeven bij de landelijke Belastingdienst.

Je hebt toestemming nodig van de VvE of verhuurder
Vakantieverhuur kan in principe alleen als je eigenaar bent van de woning of woonboot. Sommige Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) hebben vakantieverhuur in de splitsingsakte verboden. Maak vooraf afspraken hierover om conflicten te voorkomen! Als huurder mag je bijna nooit jouw woning of woonboot aan anderen verhuren. Je vindt dit terug in het huurcontract. Huur je van een woningcorporatie? Dan mag je jouw woning of woonboot nooit gebruiken voor vakantieverhuur. Je loopt hierbij zelfs het risico jouw woning of woonboot te verliezen.

Jouw woning of woonboot moet brandveilig zijn
In het belang van jouw gasten en buren moet je aan de nodige brandveiligheidseisen voldoen. Kijk voor meer informatie op de website van Gemeente Amsterdam.

Je mag jouw woning of woonboot aan niet meer dan vier personen tegelijkertijd verhuren

Jouw gasten mogen geen overlast veroorzaken voor omwonenden
Als hoofdbewoner bent je verantwoordelijk voor het gedrag van jouw gasten. Maak daarom van tevoren duidelijke afspraken om overlast te voorkomen. Bijvoorbeeld over het buiten zetten van afval. Licht ook de buren vooraf in en laat een telefoonnummer achter, zodat jij zelf of iemand namens jou kan ingrijpen.

Als je deze regels volgt hoef je je nergens zorgen om te maken. Heb je meer vragen over de Airbnb regelgeving of wil je meer weten over de Airbnb verhuur regels zodat je zeker weet dat alles goed gaat? Kijk dan op de website van Gemeente Amsterdam: www.amsterdam.nl

Let op:
vanaf 2019 gaat de maximale verhuurtermijn voor Airbnb van 60 naar 30 dagen!

Amsterdam heeft het lang niet aangedurfd, maar na veel maatschappelijke druk en een rechterlijke uitspraak is de gemeente alsnog overstag: de maximale termijn voor vakantieverhuur wordt gehalveerd. Ook Amstelveen kondigde eerder al aan de maximale verhuurtermijn vast te stellen op 30 dagen.

Uit gegevens van Airbnb blijkt dat afgelopen jaar zo’n 5 procent van de Amsterdamse woningen op de site langer dan 60 dagen was verhuurd. Een jaar eerder, toen de meldplicht niet gold, was dat 18 procent. In 2017 nam het aantal advertenties op Airbnb toe van 17.100 tot ruim 19.000.

Bronnen: www.parool.nlwww.bnbmanager.nl en www.welingelichtekringen.nl

Terug naar Blog